Tulosta
F-35
Photo: Lockheed Martin Corporation

Patria ja Lockheed Martin ovat allekirjoittaneet Suomen F-35-hankkeen ensimmäisen suoran teollisen yhteistyön raamisopimuksen (Memorandum of Agreement; MoA). Sopimus kattaa Patrian F-35-eturunkojen kokoonpanon Suomessa. 

"Patrian ja Lockheed Martinin sopimus F-35-eturunkojen kokoonpanosta on merkittävä askel koko Suomen F-35-hankkeelle sekä Patrialle. Laajamittainen eturunkojen valmistaminen nostaa Patrian teolliset kyvykkyydet uudelle tasolle. Jo tähänastinen yhteistyö Lockheed Martinin kanssa on sujunut erinomaisesti, mikä on erittäin hyvä pohja myös tulevaisuuden yhteistyölle", sanoo Patrian F-35-hankejohtaja Petri Hepola.

F-35:n teollisen yhteistyön ratkaisu luo huoltovarmuuden näkökulmasta vakuuttavaa osaamista kotimaiseen teollisuuteen ja on kansantaloudellisesti merkittävä. F-35-hanke avaa Patrialle pääsyn myös globaaliin F-35-tuotantoketjuun.

”F-35-hanke tuottaa Suomen teollisuudelle ainutlaatuisia kyvykkyyksiä, jotka hyödyntävät 5. sukupolven tekniikkaa sekä teollista valmistusta 2000-luvun turvallisuuden tarpeisiin”, sanoo Mike Shoemaker, F-35-asiakkuusohjelmien johtaja Locheed Martinilta. ”Odotamme yhteistyön syventämistä Patrian ja Suomen innovatiivisen teollisuuden kanssa, mikä tuottaa taloudellista arvoa Suomelle sekä tukee F-35-hankkeen kustannustehokkuutta.”

Keskeisimmät teollisen yhteistyön projektit Patrialle sisältävät laajamittaisen F-35-eturunkojen valmistamisen Suomessa myös kansainvälisille käyttäjille sekä rakennekomponenttien tuotannon. Tämän lisäksi Patria valmistautuu yhdessä moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa F135-moottorin tuotantoprojekteihin.

Patria-LM
Kuvassa vasemmalta: Sam Soknich, F-35 Finland Industrial Participation and Gary North, Vice President Customer Requirements of Lockheed Martin, sekä toimitusjohtaja Esa Rautalinko ja Petri Hepola, hankejohtaja, F-35, Patria.

Mediatiedustelut ja lisätiedot:

Sirje Ahvenlampi-Hyvönen, viestintäjohtaja, Patria, puh. +358 50 557 3822, [email protected] 

Petri Hepola, hankejohtaja, F-35, Patria, puh. +358 40 869 3760, [email protected]

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen, teknologiaratkaisujen ja lentokoulutuksen tuottaja. Patria tarjoaa kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita ilmailu- ja puolustusalan toimijoille. Patrian missiona on olla asiakkailleen tae toimintavarmuudesta, ja visiona on olla #1 kumppani kriittisissä toiminnoissa maalla, merellä ja ilmassa. Patrialla on toimipisteitä Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Belgiassa, Alankomaissa, Virossa, Latviassa ja Espanjassa. Konsernissa toimii yli 3 000 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50,1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49,9 %). Patria omistaa 50 % Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden. www.patriagroup.com