Tulosta
F-35

Patria ja Puolustusvoimat ovat allekirjoittaneet palvelusopimuksen Suomen F-35-hankkeen kykyjen rakentamisesta. Hankittavat F-35-järjestelmän teollisen yhteistyön kyvyt varmistavat F-35-järjestelmän huoltovarmuudellisesti kriittisen osaamisen ja teknologian hallinnan Suomessa niin normaali- kuin poikkeusoloissa.

Palvelusopimuksen suora työllisyysvaikutus Patrialle vuosina 2023-2031 on noin 600 henkilötyövuotta. Hankinnan työllisyysvaikutukset Suomessa ovat pitkäkestoisia jatkuen aina 2040-luvulle.  

"Patrian ja Puolustusvoimien välinen F-35-palvelusopimus on jälleen askel eteenpäin koko Suomen F-35-hankkeelle sekä Patrialle. Tällä sopimuksella Puolustusvoimat saa kotimaisia F-35-järjestelmän ylläpito- ja huoltokykyjä, jotka ovat merkittäviä Suomen huoltovarmuudelle. Toisaalta sopimus luo pohjaa Patrian osaamisen kehittämiselle kohti uuden sukupolven järjestelmää", sanoo Patrian F-35-hankejohtaja Petri Hepola

Kotimaisen teollisuuden osuus F-35-hankkeen kykyjen rakentamisessa on välttämätöntä hävittäjähankkeessa edellytettyjen teollisen yhteistyön sekä huoltovarmuuden vaatimusten täyttämiseksi.

F-35-hankkeen rakentamisen kyvyt liittyvät puolustusministeriön ja Lockheed Martinin sekä puolustusministeriön ja Pratt & Whitneyn väliseen teollisen yhteistyön sopimukseen, jonka mukaan näiden yritysten on täytettävä teollisen yhteistyön velvoite kymmenen vuoden kuluessa teollisen yhteistyön sopimuksen allekirjoittamisesta. 

Keskeisimmät teollisen yhteistyön projektit Patrialle sisältävät laajamittaisen F-35-eturunkojen valmistamisen Suomessa myös kansainvälisille käyttäjille sekä rakennekomponenttien tuotannon. Tämän lisäksi Patria valmistautuu yhdessä moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa F135-moottorin kokoonpano- ja ylläpitoprojekteihin.

F-35 signing
Kuvassa vasemmalta: Patrian F-35 hankejohtaja Petri Hepola ja toimitusjohtaja Esa Rautalinko sekä Logistiikkalaitoksen johtaja Jari Mikkonen ja kaupallinen johtaja Lars-Christian Schauman.

Mediatiedustelut ja lisätiedot:

Sirje Ahvenlampi-Hyvönen, viestintäjohtaja, Patria, puh. +358 50 557 3822, [email protected]  
Petri Hepola, hankejohtaja, F-35, Patria, puh. +358 40 869 3760, [email protected]

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen, teknologiaratkaisujen ja lentokoulutuksen tuottaja. Patria tarjoaa kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita ilmailu- ja puolustusalan toimijoille. Patrian missiona on olla asiakkailleen tae toimintavarmuudesta, ja visiona on olla #1 kumppani kriittisissä toiminnoissa maalla, merellä ja ilmassa. Patrialla on toimipisteitä Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Belgiassa, Alankomaissa, Virossa, Latviassa ja Espanjassa. Konsernissa toimii yli 3 000 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50,1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49,9 %). Patria omistaa 50 % Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden.
www.patriagroup.com