Tulosta

Patria-konsernin tulos tilikauden ensimmäisellä puoliskolla parani selvästi verrattuna edelliseen vuoteen. Liikevaihto oli 253,6 miljoonaa euroa, kun edellisen vuoden vastaava luku oli 202,4 miljoonaa euroa (+30,2%). Liikevoitto oli 40,8 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 10,1 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 50,3 % (46,5 %) ja nettovelkaantumisaste 23,9 % (23,9 %). Tilauskanta oli 974,4 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 1 104,2 miljoonaa euroa. Katsauskauden uusista tilauksista suuri osa liittyy Aviation-liiketoiminnassa sotilasilmailun huoltotoimintaan ja elinkaaripäivityksiin.

Alkuvuosi 2016

Patria julkisti merkittävän Patria AMV 8x8 panssaroidun pyöräajoneuvotilauksen Arabiemiraattieihin. Sopimus on jatkoa menestyksekkäälle yhteistyölle Arabiemiraattien puolustusvoimien kanssa.

Patria osti vähemmistöosuuden (25 %) kyberturvallisuuteen erikoistuneesta Silverskin Information Security Oy:stä. Kaupalla Patria kasvattaa liiketoimintaansa kyberturvallisuuden alueella, ja tehty kauppa avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kansainvälisillä markkinoilla että Suomessa.

Patrian tytäryhtiö Millog Oy perusti modernin sensoriteknologian kehittämiseen ja vaativaan järjestelmäintegraation tuottamiseen keskittyvän Senop Oy -nimisen tytäryhtiön.

Kilpailuviranomaiset hyväksyivät osakekaupan, jolla Suomen valtio myi 49,9 prosenttia Patria Oyj:stä Kongsberg Defence & Aerospace AS:lle. Kauppahinta oli 283,5 miljoonaa euroa. Suomen valtio omistaa Patria Oyj:stä nyt 50,1 prosenttia. Samalla ylimääräinen yhtiökokous nimitti Patria Oyj:lle uuden hallituksen ja hallitus puolestaan uudeksi toimitusjohtajaksi diplomi-insinööri Olli Isotalon 15.8.2016 alkaen nykyisen toimitusjohtaja Heikki Allosen siirtyessä sopimuksensa mukaan eläkkeelle.

Senop Oy osti oululaisen optoelektroniikkaan erikoistuneen Rikola Ltd Oy:n liiketoiminnan. Kaupan myötä Rikolan liiketoiminta siirtyi osaksi Senop Oy:tä, joka kasvattaa optroniikkaliiketoimintaansa.

Patria sai kolmantena yrityksenä Suomessa uuden turvallisuusselvityslain mukaisen yritysturvallisuustodistuksen, joka on Puolustusvoimien auditoima ja myöntämä. Auditointiprosessissa arvioinnin kohteena on yrityksen hallinnollinen turvallisuus, fyysinen turvallisuus, henkilöstöturvallisuus sekä tietoturvallisuus.

Patria oli alkuvuoden aikana esillä useassa eri puolustusalan suuressa tapahtumassa. Tammikuussa Patria esitteli Patria AMVXP -panssaroitua ajoneuvoa International Armoured Vehicles 2016 -seminaarissa Lontoossa. Maaliskuussa yhtiö oli mukana DIMDEX-tapahtumassa Dohassa, Qatarissa ja huhtikuussa Defence Services Asia -tapahtumassa Kuala Lumpurissa, Malesiassa, joissa esillä olivat muun muassa Patria Nemo -kranaatinheitinjärjestelmä ja Patria AMV -panssaroitu ajoneuvo. Toukokuussa Patria oli esillä Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2016 -tapahtumassa Bukarestissa Romaniassa. Rovaniemellä ja Rovajärvellä järjestettiin toukokuussa kranaatinheitintapahtuma yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Kesäkuussa Patria osallistui Eurosatory 2016 -tapahtumaan. Esillä oli kaikkiaan neljä eri versiota Patria AMV -panssaroidusta ajoneuvosta, ja lisäksi näytteillä oli AMV Part Task Trainer- ja Patria Nemo -koulutussimulaattoreista koostuva yhdistetty koulutusjärjestelmä.

Eurosatoryssä vaihtui eurooppalaisen teollisuusryhmä ELDIGin (European Land Defence Industry Group) puheenjohtajuus Patrialta Leonardo-Finmeccanicalle. Patrian puheenjohtajakaudella ELDIG on kehittänyt organisaation toimintatapoja ja edistänyt toimialan parhaita käytäntöjä.

 

Kroatian vientihankkeen oikeudenkäynti päättyi

Turun hovioikeus kumosi aiemmin annetun käräjäoikeuden tuomion ja hylkäsi kaikki lahjussyytteet sekä yhteisösakkovaatimuksen, jotka liittyivät Kroatian vientihankkeeseen vuosina 2005 - 2008. Valtio velvoitettiin korvaamaan Patrian oikeudenkäyntikuluja sekä maksamaan hyvitystä pitkittyneestä oikeudenkäynnistä. Kukaan asianosaisista ei hakenut valituslupaa hovioikeuden ratkaisuun.

 

Vastuullisuus

Patria jatkaa työtään ympäristöministeriön koordinoiman Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen parissa. Yhtiö on sitoutunut kehittämään hallinnoimiensa kiinteistöjen energiatehokkuutta sekä kehittämään työturvallisuutta entisestään ja siten vähentämään työtapaturmia.

Patria ja Vapo sopivat yhteistyösopimuksen energiaratkaisujen ja kumppanuuden kehittämisestä. Osapuolet kehittävät energiatehokkuutta ja lisäävät kotimaisten polttoaineiden osuutta. Lisäksi yritykset solmivat kaksi merkittävää pitkäaikaista lämmöntoimitussopimusta.

Patria tukee ainoan suomalaisen sarjatuotantoon päässeen hävittäjäkoneen VL Myrskyn entisöintiprojektia. Tärkeä osa entisöintityössä on Jyväskylän ja Vantaan nuorisotyöpajojen sekä teknisen alan oppilaitoksissa opiskelevien nuorten osallistuminen. Työn arvioidaan kestävän kuusi vuotta, ja näyttelykunnossa Myrsky on syksyllä 2019.

 

Loppuvuoden näkymät

Konsernin liiketoiminnan kasvu jatkuu loppuvuonna. Liikevoiton kehitys on pääosin projektitoiminnan toimitussisällön muutoksista johtuen hitaampaa. Kotimaisella pääasiakkaalla Puolustusvoimilla on tarjous- ja selvittelyvaiheissa Patrialle strategisesti tärkeitä ja ennätyksellisen suuria projekteja, jotka ovat koko maan puolustusteollisuuden tulevaisuuden kannalta ratkaisevia. Tilauskannan kehitys riippuu suurten tarjousvaiheessa olevien vientihankkeiden liikkeellelähdöstä kansainvälisillä markkinoilla muun muassa Lähi-Idässä ja Australiassa, jossa BAE Systems Australian ja Patrian yhteistyössä Australian Land 400 -hankkeeseen tarjoama panssaroitu tiedusteluajoneuvo AMV35 valittiin mukaan testi- ja arviointivaiheeseen. Sisäisesti yhtiö jatkaa toimintansa kehittämistä entistä kustannustehokkaammaksi ja joustavammaksi.

 

Lisätietoja:

Hallintojohtaja Ville Jaakonsalo, p. 0500 881 070, [email protected]

Viestintäjohtaja Birgitta Selonen, 040 869 2043, [email protected]