Tulosta

Vahva tilauskanta kasvattaa Patrian vuoden 2011 liikevaihtoa

Patrian tilikaudella 2010 saamat merkittävät uudet tilaukset ovat luoneet yhtiölle vahvan tilauskannan, joka puolestaan kasvattaa liikevaihtoa edellisvuoteen verrattuna. Liikevaihto oli kuluvan vuoden ensimmäisiltä kuudelta kuukaudelta 283,6 miljoonaa, kun se viime vuonna oli 268,5 miljoonaa euroa (+5,6 %). Liikevoitto oli vastaavasti 17,0 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 3,1 miljoonaa euroa. Tulosparannukseen vaikuttivat muiden muassa ajoneuvo- ja komposiittiliiketoiminnoissa tapahtuva asteittainen elpyminen, Millog Oy:n positiivinen kehitys ja suunnitellusti edennyt Rauma-luokan ohjusveneiden peruskorjaus. Patrian omavaraisuusaste oli 42,0%, joka oli edellisvuoden tasolla. Nettovelkaantuneisuusaste puolestaan parantui 7 %:iin, kun se vuotta aiemmin oli 43 %.

Vuoden 2011 alussa Patria ja Åkers Krutbruk solmivat sopimuksen Ruotsin puolustusmateriaali-laitokselle (FMV) toimitettavien Patria AMV –panssariajoneuvojen suojausratkaisuista. Patria toimittaa 113 AMV-panssariajoneuvoa Ruotsin puolustusvoimille. Sopimus sisältää lisäksi option 113 ajoneuvosta. Panssariajoneuvojen toimitus alkaa vuoden 2012 aikana ja ne saadaan käyttöön 2014.

Helmikuussa Al Taif Technical Services ja Patria allekirjoittivat aiesopimuksen. Tavoite on palvella Al Taifin nykyistä asiakasta Arabiemiraattien puolustusvoimien pääesikuntaa, sekä edistää ja auttaa molempien yritysten teknisten tukipalvelujen kasvua.

Maaliskuussa Patria vahvisti asemiaan Norjassa ja pohjoismaisessa helikopterihuollossa ostamalla norjalaisen Bardufossissa toimivan helikopteri- ja lentokonehuoltoon erikoistuneen yhtiön NAC Maintenance AS:n. Tavoitteena on laajentaa helikopterihuoltotoimintaa ja palvella sotilastoimintoja sekä siviilioperaattoreita erityisesti Pohjois-Norjan alueella. Utissa vihittiin samaan aikaan käyttöön uusi helikopterien huoltohalli.

Toukokuun alussa Patrian modifioima kaksipaikkainen Hawk Mk66 -kone lensi onnistuneesti ensilentonsa. Ilmavoimat hankki vuonna 2007 Sveitsistä 18 vähän käytettyä Hawk Mk66 -konetta täydentämään aiemmin hankittua Hawk Mk 51/51A -kalustoa, sekä tilasi vuonna 2009 Patrialta koneisiin mittavan ohjaamo- ja avioniikkapäivityksen. Kaikki 18 suihkuharjoituskonetta modernisoidaan vuoteen 2013 mennessä ja hankkeen työllistävä vaikutus Patrialle on noin 140 henkilötyövuotta.  

Katsauskauden loppuun mennessä Puolustusvoimat on ottanut vastaan kymmenen Patrian kokoonpanemaa NH-90-helikopteria, joita Patria kokoaa myös Ruotsin tarpeisiin.

Ammattilentäjiä kouluttava Patria Pilot Training uusi kalustoaan kevään aikana. Helsingin Malmilla toimivalla koululla on nyt yhdeksän uutta peruslentokoulutukseen käytettävää Tecnam P2002 JF -lentokonetta sekä kolme vuosi sitten hankittua Cirrus SR22 -mittarikoulutuskonetta. Koululla on siten käytössään Euroopan modernein lentokalusto. Sitä hyödyntävät muun muassa kesäkuun alussa Pietarin valtiollisesta siviili-ilmailuyliopistosta Suomeen saapuneet kolmisenkymmentä venäläistä lentäjäoppilasta. Heidän koulutuksensa on jatkoa vuonna 2009 alkaneelle yhteistyölle Pietarin siviili-ilmailuyliopiston kanssa.

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti kesäkuussa hylätä yhtiön saaman lahjussyytteen liittyen Patrian Egyptin vientihankkeeseen. Käräjäoikeus sen sijaan tuomitsi Patrian neljä entistä tai nykyistä toimihenkilöä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin kirjanpitorikoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta tai avunannosta siihen. Kaikki osapuolet ovat katsauskauden jälkeen ilmoittaneet tyytymättömyytensä päätöksiin, joten asian käsittely jatkuu.

Katsauskaudella käynnistyi myös kolmevuotinen Suomen Sotilasurheiluliiton ja Patrian Potkua liikuntaan –hanke. Sillä halutaan edistää varusmiesten liikunnallista elämäntapaa ja sitä kautta parantaa nuorten elämänlaatua. Yhteiskunnallisesti merkittävässä hankkeessa tavoitetaan jokainen varusmiespalvelukseen tuleva nuori ja annetaan kipinä liikkumiseen sekä terveisiin elämäntapoihin.

Loppuvuoden näkymät

Kuluvan vuoden toisella vuosipuoliskolla liikevaihdon arvioidaan kasvavan alkuvuotta nopeammin sekä liikevoiton paranevan verrattuna edellisvuoteen perustuen muun muassa vahvaan tilauskantaan. Puolustusalan leikkaukset niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisestikin ja puolustushankintoihin liittyvän lainsäädännön muutokset tiukentavat kuitenkin kilpailua uusista hankkeista pidemmällä tähtäimellä. Slovenian ajoneuvohankkeeseen liittyy edelleen riskejä, joilla toteutuessaan voi olla merkittävä kielteinen vaikutus konsernin kannattavuuteen.

Lisätietoja:
Viestintäjohtaja, Birgitta Selonen, p. 040 869 2043, [email protected]

Patria on kansainvälisesti toimiva puolustus-, turvallisuus- ja ilmailuteollisuuskonserni, joka toimittaa omaan erityisosaamiseensa ja kumppanuuksiin perustuvia, kilpailukykyisiä ratkaisuja asiakkailleen. Patrian omistavat Suomen valtio ja European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V.
www.patria.fi