Tulosta
Diplomityön myötä Anu Heikkilälle avautui työpaikka Patrian ISP-liiketoiminnan parista. Monipuoliset uramahdollisuudet olivat tähtäimessä jo opintojen alusta alkaen.

Tampereelta tavoitettu Anu Heikkilä naurahtaa tyytyväisenä, sillä matkustaminen Suomen ja Ruotsin välillä on päättymässä. Työskentely Patrian Tukholman Arlandassa sijaitsevassa helikopterihuollossa on kytkeytynyt Heikkilän diplomityöhön ja paikallisen toiminnan kehittämiseen. Nyt luvassa on uusia haasteita. - Tein Patrian kanssa työsopimuksen vuoden 2019 alussa. Tulen jatkossa toimimaan asiantuntijatehtävissä ISP-liiketoiminnan kehityksessä, Heikkilä kertoo. Patria saa tuoreelta diplomi-insinööriltä paljon kiitosta. Heikkilä on esimerkiksi päässyt osallistumaan Land-liiketoiminnan testiviikolle, ja työnantajalta on löytynyt ymmärrystä nuoren naisen rakkaalle maanpuolustusharrastukselle. - Patriasta on muodostunut äärettömän positiivinen kuva. On sellainen olo, että kun antaa itsestään paljon, niin myös työnantajan suunnalta löytyy mahdollisuuksien mukaan joustoa.

Vaihtoehtona sotilasura

Rovaniemellä 19-vuotiaaksi asti asunut Heikkilä on reservin luutnantti, joka on suorittanut asepalveluksen ja Reserviupseerikoulun. Päätös maanpuolustukseen osallistumisesta kypsyi Heikkilän mukaan yläasteella, mutta varhaisempaankin todistusaineistoa kyseisestä kiinnostuksen kohteesta löytyy. - On olemassa valokuva, missä leikin 3-vuotiaana siskoni kanssa panssaritorjuntatykin päällä. Suvussa on ollut sotilasuran valinneita ja isäni on ollut aktiivisesti mukana vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa, hän sanoo. Asepalveluksen aikana Heikkilä harkitsi Maanpuolustuskorkeakoulua, mutta päätti mennä Oulun yliopistoon opiskelemaan tuotantotaloutta. Tavoitteena oli hakeutua töihin puolustusteollisuuteen. Ensimmäisenä opiskeluvuotena Heikkilä googletti ahkerasti alan yrityksiä ja löysi Patrian. Kiinnostus heräsi, ja oma osaaminen tuntui löytävän paikkansa. - Tuotantotaloudessa opiskellaan esimerkiksi tekniikkaa, johtamista ja taloutta. Siellä saa kaikesta sen verran tietoa, että pystyy ymmärtämään, mitä esimerkiksi jonkin koneen rakentaminen tai ohjelmointi edellyttää. Tämä auttaa tekemään yhteistyötä monenlaisten osaajien kanssa, Heikkilä listaa.

Kandityön kautta jalka oven väliin

Kaikki lähti liikkeelle Heikkilän kandityöstä, jota hän tarjosi tehtäväksi Patrialle. Aiheena oli projektinhallintamenetelmät kehitysprojekteissa. Kandityön edetessä Heikkilä pohjusti tulevaa diplomityötään, joka perustui opiskeluaikana tehtyyn ryhmätyöhön tuoteportfolion hallinnasta. Jatkosta sovittiin, ja Heikkilä toteutti itsenäisen opinnäytetyönsä ilmailualan huollosta. Ennen urakan päättymistä hänelle tarjottiin vakituista työpaikkaa Patriasta. - Harjoitus- ja opinnäytetyöt kannattaa pyrkiä tekemään kiinnostavalle yritykselle. Näin pääsee esittelemään itseään ja osaamistaan sekä haistelemaan tulevaisuuden työmahdollisuuksia. Myös kesätöihin kannattaa aina hakea, Heikkilä kannustaa opiskelijoita.

Tieteellinen tutkimustieto hyötykäyttöön

Harjoitus- ja opinnäytetöillä on erityistä merkitystä, kun kiinnostuksen kohde on yhteinen ja ajankohtainen. Silloin työ on mielekäs kaikille osapuolille: opiskelijalle, työnohjaajalle, yhtiölle ja oppilaitokselle. Yhteistyöllä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa yritys saa viimeisimpien tieteellisten tutkimusten tulokset käyttöönsä ja voi testata niitä suoraan käytännön toiminnassa. Kun organisaatiossa on avoimuutta uusille havainnoille ja aiheen valinta on onnistunut, tulosten laajempi soveltaminen voi olla nopeaa. Esimerkiksi Heikkilän lopputyön tuloksia on jo sovellettu Patrian ISP-liiketoiminnassa muun muassa tuotantojärjestelmien kehityksessä. - Nuoret raikastavat ja positiivisella tavalla ravistelevat vakiintunutta ajattelu- ja toimintatapaa. Olen nähnyt kuinka nuorten innostus, välittömyys ja vanhoihin tapoihin lukitsematon ajattelu on saanut johtoryhmiäkin näkemään asioita uudella tavalla, kertoo ISP-liiketoiminnan kehitysjohtaja Annamaija Mäki-Ventelä.

Anu Heikkilä (vas.) ja ISP-liiketoiminnan kehitysjohtaja Annamaija Mäki-Ventelä.